top of page

Rimpelroos

Rosa rugosa

Linde.jpg

Te vinden in

WILDPLUKPAD_BEELD_GROEN_edited.png

Bovy

Eetbare delen

Bloem

Bloem

Vrucht

Vrucht

Zaad

Zaad

Rozenbottels worden ook graag gegeten door allerlei vogels. Dus laat zeker nog wat hangen voor de kramsvogels en koperwieken. 

In de keuken

Alle rozen zijn eetbaar, maar niet alle rozen zijn lekker. Je proeft wat je ruikt! Geurloze rozen hebben ook geen smaak. De rimpelroos ruikt lekker, de rozenblaadje smaken heerlijk en de rozenbottels zijn lekker groot.

 

Rozenblaadjes zijn bijzonder decoratief en zeer smaakvol in veel gerechten. Gebruik ze ter versiering van gebak en door salades.

 

Zowel van de bloemblaadjes als van de bottels kan je thee, jam, wijn, azijn of siroop van maken.

Rimpelroos

Rosa rugosa

Rozen worden al sinds het begin van de geschiedenis geprezen om hun schoonheid en bejubeld vanwege haar geneeskrachtige eigenschappen. En dan heeft ze ook nog een parel: de bottel die rijk is aan vitamine C!

Rimpelroos is een invasieve exoot die onze inheemse flora kan verdringen. In Domein Bovy wordt de soort onder controle gehouden. Geniet van deze roos op deze plek, maar plant hem best niet aan in je eigen tuin.

Als medicijn

de bloemblaadjes worden vaak

gebruikt in huidverzorgings-

producten waar ze een verzachtende,

ontstekingsremmende en

ontsmettende werking hebben. En

dan heb je uiteraard nog die

heerlijke geur, ook een reden

waarom ze zeer geliefd zijn in cosmeticaproducten. De bottel wordt gebruikt voor allerlei kwalen zoals hoofdpijn, diarree, menstruatiekrampen tot verkoudheid en koorts, maar ook als tonicum voor het hart.

Gekende effecten

  • ontstekingsr-emmend

  • ontsmettend

  • vochtafdrijvend

  • koortswerend

  • krampwerend

bottom of page