top of page
ruwe_berk_Paul Busselen2.jpg

Berkensap

Pure energie van de aarde via de boom rechtstreeks in de fles

Dit heb je nodig

  • Snoeischaar

  • Fles

Zo maak je het

In het voorjaar kan je berkensap tappen! Berkensap begint te stromen zodra de temperatuur boven 8-9°C komt.

  1. Zoek een naar beneden hangende tak van ongeveer een vinger dik en knip er met een snoeischaar een stuk af. Het sap druppelt onmiddellijk uit de tak. Soms moet je een paar takken proberen. Oudere takken geven vaak geen of weinig sap. Bij heel jonge bomen lukt het vaak ook niet.

  2. Schuif vervolgens een fles over de tak en maak de flessenhals met een koordje of ijzerdraad aan de tak vast. Drink 1 glas per dag van het onverdunde berkensap. Het is pure energie van de aarde via de boom rechtstreeks in de fles! 

  3. Na enkele dagen stopt het druppelen van sap vanzelf en knip je best een nieuwe tak. Het berkensap kan je 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kan ook kleine porties invriezen.

Ruwe berk

In de keuken

Heb je wel eens een fris jong berkenblaadje geproefd? Zeker eens proberen!


Wanneer de blaadjes van de berk beginnen te ontluiken zijn ze heel zacht, voelen wat kleverig aan (lekker zoet) en hebben een bijna doorzichtige groene kleur. Zolang ze lekker zacht zijn kan je ze toevoegen aan een salade. Of je kan er thee van zetten. Thee van enkel berkenblaadjes is neutraal van smaak.

 

Een lekkere combinatie is berkenblaadjes, kamille en citroenverbena. Thee van berkenblaadjes bevordert de afvoer van afvalstoffen en kan je gebruiken als reinigingskuur in de lente.

In het voorjaar kan je berkensap tappen!

bottom of page