top of page

Fagus sylvatica

Beuk

beukblad.jpg

Te vinden in

WILDPLUKPAD_BEELD_GROEN_edited.png

Bovy

Eetbare delen

Blad

Piepjonge blaadjes

Vrucht

Beukennootjes

In de Keuken

De kiemplantjes en zeer jonge (nog bijna doorzichtige) blaadjes zijn heerlijk is een salade. De smaak is notig en de beet is knapperig. De jonge blaadjes kunnen ook gebruikt worden om limonades of likeuren mee te aromatiseren. De beukennootjes kan je uit het vuistje eten, roosteren in een pan, verwerken in gebak of vermalen tot meel. Geniet, maar eet dit met mate. Te veel beukennootjes eten kan hoofdpijn of maagpijn veroorzaken.


Broodje gezond: Vervang je slablaadjes in je broodje of je wrap eens door wat jonge blaadjes van beuk, berk en linde! 

Als medicijn

Thee van beukenbast werkt koortsverlagend, bacteriedodend en verlicht bij luchtwegziektes. De houtskool wordt in kruidenpreparaten gebruikt als middel tegen spataderen, bij spijsverteringsproblemen en bij zwakte van het hart en de bloedsomloop.

Gekende effecten

  • koortswerend

  • bacteriedodend

  • stimuleert de bloedsomloop

Beuk

Fagus sylvatica

De beuk wordt ook wel de kathedraal van het bos genoemd. Hij kan wel 46 meter hoog en 300 jaar oud worden. De beuk is een belangrijke boom voor dieren. Zo hakt de zwarte specht bij voorkeur zijn nestholte uit in beukenstammen en de beukennootjes zijn geliefd voedsel van eekhoorns, dassen, everzwijnen en vogels, zoals Vlaamse gaaien.

bottom of page