top of page
Grove Den_dennensiroop.jpg

Dennenlimonade

De kracht van de den in een fles 

Dit heb je nodig

 • 50 gram jonge dennennaalden

 • 1 liter water

 • 100 gram ruwe rietsuiker

 • Glazen fles of bokaal

Vermijd inwendig gebruik bij astma en kinkhoet. Grove den kan mogelijk bloeddrukverhogend werken.

 

Let op: de naalden van de taxus zijn giftig!

Let op

Zo maak je het

 1. Pluk de dennennaalden. Kies de naalden die aan de uiteinden van de takken zitten.

  • Je kan de jonge toppen of naalden gebruiken van de grove den (Pinus sylvestris), Corsicaanse den (Pinus nigra) of andere Europese dennensoorten (Pinus). Maar ook de fijnspar (Picea abies) is bruikbaar. Let op: de naalden van de taxus zijn giftig!

 2. Laat 12 tot 24 uur in de koelkast staan en dan is dit hemelse drankje is klaar!

 3. Spoel de naalden af, doe ze in een pannetje en giet er 1 liter water over. Doe een deksel op de pan, breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes pruttelen met het deksel erop.

 4. Neem de pan van het vuur en giet het dennenwater door een zeef in een andere pan. Voeg de suiker toe en los deze al roerend op. Breng opnieuw aan de kook en laat nog 15 minuutjes pruttelen. Giet de siroop in een zuivere fles.

  • Omwille van het lage suikergehalte is deze siroop slechts 1 maand houdbaar in de koelkast. Strikt genomen mag dit eigenlijk geen siroop genoemd worden. Siropen bevatten namelijk minstens 50% suiker waardoor ze veel viskeuzer (stroperiger) en langer houdbaar zijn.

Grove den 

In de keuken

Dennensiroop is lekker, gezond én heel gemakkelijk om te maken. Last van keelpijn of hoest? Dan bieden twee lepels pure siroop per dag verlichting. Maar je kan de siroop ook gewoon aanlengen met water voor een natuurlijke limonade. Of giet hem rijkelijk over pannenkoeken of gebak. Om je duimen en vingers bij af te likken!

bottom of page