top of page
Image by Tijana Drndarski

Eikeltjeskoffie

Als bakje troost...

Dit heb je nodig

  • 2 handenvol eikels

  • Oven

  • Bakplaat

  • Vijzel / koffiemolen

  • Theefilter

Let op

Eet geen rauwe eikels! Deze zijn giftig voor de mens.

Drink, net als koffie, deze drank met mate. Niet omwille van de cafeïne, maar omwille van de looistoffen.

Zo maak je het

  1. Verzamel 2 handenvol eikels. 

  2. Rooster ze op een bakplaat in de oven op 130 graden gedurende 60-75 minuten. De eikels gaan blinken, springen open en worden donker van kleur.

  3. Laat afkoelen en pel de eikels. Maal ze grof in een vijzel of koffiemolen.

  4. Doe 2 koffielepeltjes van deze grof gemalen eikels in een theefilter en laat 4 minuutjes zachtjes koken.

  5. Verwijder de theefilter en giet in een mok. Je kan eventueel wat zoeten.

Zomereik

In de keuken

Op het internet vind je veel recepten met eikels, van brood tot hamburgers, maar de eiken die in onze streken groeien bevatten heel veel looistoffen en zijn eigenlijk niet geschikt als voedingsmiddel. Er bestaan eikensoorten die zoete eikels produceren en die wel geschikt zijn als voeding, bijvoorbeeld de steeneik die je in mediterrane gebieden aantreft.


Wil je het toch eens proberen met onze eikels? Maak eens eikeltjeskoffie, maar meng dit dan met paardenbloemwortel en de wortel van cichorei. Geniet, maar drink met mate! Te veel hiervan drinken kan leiden tot verstopping. 

bottom of page