top of page
Image by Joran Quinten

Sleedoorn
confituur

En smeren maar!

Dit heb je nodig

Voor 1 confituurpot

  • 250 g sleedoornbessen (oogsten na de vorst of eerst 3 dagen in de diepvriezer stoppen)

  • 75 g appels

  • 125 g ruwe rietsuiker

  • 1 eetlepel citroensap

  • Confituurpot met deksel / of weckpot

  • (Draaizeef)

Zo maak je het

  1. Laat de bevroren bessen 1 nacht weken in heet water. giet het water af.

  2. Snijd de appels in kleine stukjes en doe ze samen met de sleedoornbessen in een kookpot.

  3. Breng aan de kook en laat 20 min. doorkoken.

  4. Stort de massa in een ouderwetse draaizeef en druk zoveel mogelijk van het vruchtvlees hierdoor. Of druk de massa door een vergiet met de achterkant van een pollepel.

  5. Voeg de suiker en het citroensap toe en breng weer aan de kook.

  6. Giet de confituur in steriele glazen potten en schroef het deksel erop.

Sleedoorn

In de keuken

De bloemen kunnen gebruikt worden als eetbare decoratie. De bessen lijken op mini-pruimpjes maar zijn rauw heel erg zuur en wrang. Na de vorst zijn ze minder wrang. Dan kan je er een heerlijke likeur van maken of een super lekkere honingdrank. Hiervoor moet je niet wachten tot het vriest en kan je de bessen al in september plukken.


De bloesems worden vooral gebruikt voor thee, maar je kan er ook een siroop of likeur van maken.

In augustus en september kan je de rijpe zaden schillen en rauw eten of verwerken tot koffiesurrogaat.

bottom of page