Koude lisdoddesoep
Eens wat anders
Dit heb je nodig
-
2,5 kopjes amandelen
-
10 kopjes water
-
2 kopjes dun gesneden lisdodde scheuten
-
1/4 kopje fijngesneden munt
-
Sap van een halve citroen
​
-
Kookpot
-
Pan
-
Hakmolen / vijzel
-
Kaasdoek
Zo maak je het
-
Maak de amandelen fijn met een vijzel of hakmolentje en meng ze met de 10 kopjes water.
-
Zet een nacht lang in de koelkast om goed in te laten trekken of op een koele plaats Pureer het mengsel en haal de brij door een kaasdoek.
-
Vang zoveel mogelijk sap op. De pulp wordt niet meer gebruikt.
-
-
Meng het amandelsap met de munt, de citroen en de fijngesneden lisdoddescheuten en serveer koud
Grote lisdodde
In de keuken
De jonge wortelstokken zijn in maart en in de herfst eetbaar en zetmeelrijk. Je moet ze schillen, koken en de vezels verwijderen. Kan gebruikt worden als puree, als bindmiddel of drogen en vermalen als bakmeel.
Het crèmekleurige, knapperige hart van de jonge stengel kan je gebruiken in een roerbakschotel, omelet, gegrild op de BBQ of in soepen. Haal eventuele vezelige delen eerst weg. Je kan dit ook rauw eten, het heeft een zoete komkommerachtige smaak.
Einde voorjaar kunnen zowel de mannelijke als vrouwelijke bloeiaren met nog gesloten bloemknoppen als een maïskolf rauw afgeknabbeld worden of gestoofd worden nadat het buitenste laagje afschraapt wordt. Ook de minuscule zaadjes die vastzitten aan het pluis zijn eetbaar.
De lisdodde zuivert, net als riet, water maar slaat tevens vervuiling op. Belangrijk is dus alleen lisdodde te verzamelen in onvervuild water.