top of page
meidoornketchup.jpg

Meidoornketchup

Ketchup maar dan zonder tomaat.

Dit heb je nodig

  • 250 gram meidoornbessen

  • 150 ml water

  • 150 ml appelazijn

  • 85 gram suiker

  • Zout en peper

  • (Eventueel ook cayennepeper, kruidnagel, kaneel, …)

  • Zeef

  • 2 kookpotten

  • Weegschaal

Let op

Opgelet! Wil je meidoorn medicinaal gebruiken en neem je al medicatie voor je hart of bloeddruk? Overleg dan eerst met je arts. Meidoorn kan ervoor zorgen dat je hartmedicatie te sterk gaat werken.

Eenstijlige meidoorn

In de keuken

​In het voorjaar gebruik je de bloemen als eetbare decoratie of in een theemengsel. De bessen moeten gekookt worden en kunnen als thee-ingrediënt gebruikt worden. Je kan er ook chutney of ketchup van maken!

Zo maak je het

  1. Pluk 250 gram meidoornbessen en verwijder de stelen

  2. Doe ze in een pan met 150 ml water, 150 ml appelazijn en breng aan de kook.

  3. Laat 30 min zachtjes sudderen tot de schillen beginnen te barsten.

  4. Haal van het vuur en giet alles door een zeef om de pitjes en taaie stukjes schil te verwijderen. Giet de vloeistof over in een schone kookpot.

  5. Voeg 85 gram suiker toe. Zet op een laag vuur en roer regelmatig om de suiker op te lossen.

  6. Breng nog eens zachtjes aan de kook voor 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper, eventueel ook cayennepeper, kruidnagel, kaneel, ….

bottom of page