Sleedoorn
mede
Het drankje voor de gezelligste tijd van het jaar!
Dit heb je nodig
Voor 1 confituurpot mede
-
Pluk een confituurpot vol met bessen
-
Rauwe honing
​
-
Confituurpot met deksel / of weckpot
Zo maak je het
-
Pluk een confituurpot vol met bessen
-
Was de bessen niet, overgiet ze met rauwe honing
-
Schroef het deksel erop. Zet weg op een plek uit het directe licht
-
De eerste dagen draai je het schroefdeksel af en toe eraf om de druk af te laten en roer je even om
-
Vul indien nodig nog wat honing toe, de bessen moeten onder staan
-
In de komende weken regelmatig omroeren
-
Tegen Kerst is deze fruitige, licht alcoholische drank klaar! Ook de bessen mag je mee opeten
Sleedoorn
In de Keuken
De bloemen kunnen gebruikt worden als eetbare decoratie. De bessen lijken op mini-pruimpjes maar zijn rauw heel erg zuur en wrang. Na de vorst zijn ze minder wrang. Dan kan je er een heerlijke likeur van maken of een super lekkere honingdrank. Hiervoor moet je niet wachten tot het vriest en kan je de bessen al in september plukken.
De bloesems worden vooral gebruikt voor thee, maar je kan er ook een siroop of likeur van maken.
​
In augustus en september kan je de rijpe zaden schillen en rauw eten of verwerken tot koffiesurrogaat.