
Vlierbloesem
limonade
Verkoeling op een warme dag!
Dit heb je nodig
-
3 liter water
-
150 gram suiker
-
Sap en de schil van 1 bio-citroen
-
25 vlierschermen
​
-
Waterkoker
-
Fles(sen)
-
Grote kom
-
Neteldoek
Zo maak je het
-
Kook 3 liter water en laat 10 minuten afkoelen.
-
Voeg 150 gram suiker, het sap en de schil van 1 bio-citroen en 25 vlierschermen erbij.
-
Alles goed roeren en een nacht laten trekken.
-
Filter vervolgens alles doorheen een neteldoek en pers de neteldoek goed uit.
-
Giet in propere flessen. Deze heerlijke limonade is enkele weken houdbaar in de koelkast.
Gewone vlier
In de keuken
Oogst de bloemschermen in de lente en de bessen in augustus. Realiseer je wel dat als je de bloesems oogst, er geen bessen meer zullen komen. En laat zeker nog wat over voor de vogels!
Verwijder van de bloemschermen zoveel mogelijk de groene steeltjes. Je kan er een heerlijke limonade of siroop van maken, thee van zetten of verwerken in pannenkoeken.
Gebruik je de bessen in de keuken: zorg dan altijd dat ze gekookt zijn en verwijder de pitten.