top of page

Salix spec.

Wilg

Wilg.jpg

Te vinden in

WILDPLUKPAD_BEELD_GROEN_edited.png

Bovy

WILDPLUKPAD_BEELD_BRUIN (Kelchterhoef).png

Kelchterhoef

Eetbare delen

Wilg is niet geschikt als voedingsmiddel!

In de Keuken

Wilg is niet geschikt als voedingsmiddel!


De wilg kan wel medicinaal gebruikt worden en je kan er een tandenborstel van maken!

Als verzorging

Wilg kan gebruikt worden bij reumatische ontstekingen en als natuurlijke pijnstiller. Je kan hem gebruiken bij hoofdpijn, koorts, griep, spierpijn, tandpijn, oedeem, artritis, artose en jicht.
Van de bast kan thee gezet worden die werkt bij verkoudheid en koorts. Voor de bestrijding van pijn zit er in de thee te weinig werkende stof. Dan kan je wel gebruik maken van een tinctuur.

Opgelet!

Wilg is niet geschikt als voedingsmiddel!

Wilg

Salix spec.

Als in maart de lente aanbreekt, brengen bloeiende wilgen als eerste weer kleur in het landschap met hun gele of frisgroene katjes. Wilgen in bloei zijn niet alleen  mooi, hun nectar en -stuifmeel is ook van levensbelang als voedselbron voor veel vroeg vliegende insecten.


Van de jonge wilgentakken worden sinds eeuwen manden gevlochten. Ze worden gebruikt voor vlechtwerk voor huizen, oeververstevigingen, stoelen en wiegen, maar ook als wandelstok en bezemsteel.
De wilg is een aloude geneeskrachtige plant die ingezet werd tegen ontstekingen. In het begin van de 19de eeuw werd uit de wilg de eerste geneeskrachtige stof geïsoleerd die iedereen nu kent onder de naam ‘aspirine’.

bottom of page