top of page

Apothekers-

roos 

 

Rosa gallica Officinalis

rosa gallica.jpg

Te vinden in

WILDPLUKPAD_BEELD_GROEN_edited.png

Bovy

WILDPLUKPAD_BEELD_BRUIN (Kelchterhoef).png

Kelchterhoef

Eetbare delen

Bloem

Bloem

Vrucht

Vrucht

Zaad

Zaad

Rozenbottels worden ook graag gegeten door allerlei vogels. Dus laat zeker nog wat hangen voor de kramsvogels en koperwieken. 

In de keuken

Alle rozen zijn eetbaar, maar niet alle rozen zijn lekker. Je proeft wat je ruikt!

 

De apothekersroos, ook Franse roos genoemd, ruikt lekker, de rozenblaadjes smaken heerlijk en de rozenbottels zijn heerlijk in thee of granola.

 

Gebruik rozenblaadjes als versiering van gebak en door salades. Zowel van de bloemblaadjes als van de bottels kan je thee, jam, wijn, azijn of siroop van maken.

Apothekersroos 

Rosa gallica Officinalis

Rozen worden al sinds het begin van de geschiedenis geprezen om hun schoonheid en bejubeld vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. En dan heeft de roos ook nog een parel: de bottel die rijk is aan vitamine C!

Als medicijn

de bloemblaadjes worden vaak

gebruikt in huidverzorgings-

producten waar ze een verzachtende,

ontstekingsremmende en

ontsmettende werking hebben. En

dan heb je uiteraard nog die

heerlijke geur, ook een reden

waarom ze zeer geliefd zijn in cosmeticaproducten. De bottel wordt gebruikt voor allerlei kwalen zoals hoofdpijn, diarree, menstruatiekrampen tot verkoudheid en koorts, maar ook als tonicum voor het hart.

Gekende effecten

  • ontstekingsr-emmend

  • ontsmettend

  • vochtafdrijvend

  • koortswerend

  • krampwerend

bottom of page