Apothekers-
roos
Rosa gallica Officinalis
Te vinden in
Bovy
Kelchterhoef
Eetbare delen
Bloem
Vrucht
Zaad
Rozenbottels worden ook graag gegeten door allerlei vogels. Dus laat zeker nog wat hangen voor de kramsvogels en koperwieken.
In de keuken
Alle rozen zijn eetbaar, maar niet alle rozen zijn lekker. Je proeft wat je ruikt!
De apothekersroos, ook Franse roos genoemd, ruikt lekker, de rozenblaadjes smaken heerlijk en de rozenbottels zijn heerlijk in thee of granola.
Gebruik rozenblaadjes als versiering van gebak en door salades. Zowel van de bloemblaadjes als van de bottels kan je thee, jam, wijn, azijn of siroop van maken.
Als medicijn
de bloemblaadjes worden vaak
gebruikt in huidverzorgings-
producten waar ze een verzachtende,
ontstekingsremmende en
ontsmettende werking hebben. En
dan heb je uiteraard nog die
heerlijke geur, ook een reden
waarom ze zeer geliefd zijn in cosmeticaproducten. De bottel wordt gebruikt voor allerlei kwalen zoals hoofdpijn, diarree, menstruatiekrampen tot verkoudheid en koorts, maar ook als tonicum voor het hart.
Gekende effecten
-
ontstekingsr-emmend
-
ontsmettend
-
vochtafdrijvend
-
koortswerend
-
krampwerend