top of page

Rubus fruticosus

Braam

Braam.jpg

Te vinden in

WILDPLUKPAD_BEELD_GROEN_edited.png

Bovy

Eetbare delen

Blad

Blad

Bloem

Bloem

Vrucht

Vrucht

Braamstruiken zijn ook geliefd door vogels en muizen die de vruchten eten, maar ook veel wilde bijen nestelen in de holtes van de stengels, en komen ook samen met vlinders en andere nectaretende insecten op de bramen af. Veel mensen vinden de woekerende bramen maar lastig. Maar deze struiken verdienen toch wat meer respect en een iets eervollere plek in onze natuur.

In de keuken

De hele jonge bladscheutjes in het voorjaar kan je in een salade verwerken. Ze hebben een kokosachtig smaakje. De grotere bladeren kunnen als thee-ingrediënt gebruikt worden.

 

De bloemblaadjes kunnen als eetbare decoratie gebruikt worden. En de vruchten zijn natuurlijk heerlijk om zo van te snoepen of om te verwerken in gebak, ijs of confituur.

Als medicijn

Dankzij het hoge gehalte aan looistoffen kunnen blad en bloem ingezet worden bij de behandeling van diarree.

Braam

Rubus fruticosus

Bramen vind je vooral langs bosranden. Vanaf eind augustus zijn de braambessen rijp. Het zijn echte superfoods! Maar wist je dat ook het blad en de bloemblaadjes eetbaar zijn? En van de stengels kan je, net zoals van brandnetel, touw maken!

bottom of page