Eetbare tuin
Te vinden in
Bovy | Eetbaar gazon
Kelchterhoef | Eetbare plantenbakken
Bostuin
Wist je dat in de meeste gazons heel wat lekkere (on)kruiden groeien? Zeker als ze niet te vaak en niet overal tegelijkertijd gemaaid worden én er geen pesticiden of meststoffen gebruikt worden.
Zulke gazons bieden een heerlijk en gezond kruidenbuffet aan. We bewijzen er niet alleen de biodiversiteit een dienst mee, maar ook ons eigen lichaam. Wat gezond is voor de bijen en vlinders, is dat immers ook voor de mens.
Eetbare tuin
Wist je dat in de meeste gazons heel wat lekkere (on)kruiden groeien? Zeker als ze niet te vaak en niet overal tegelijkertijd gemaaid worden én er geen pesticiden of meststoffen gebruikt worden.
Zulke gazons bieden een heerlijk en gezond kruidenbuffet aan. We bewijzen er niet alleen de biodiversiteit een dienst mee, maar ook ons eigen lichaam. Wat gezond is voor de bijen en vlinders, is dat immers ook voor de mens.
Op deze pagina vind je
Madeliefje
Bovy
Eetbare delen
Bloem
Versiering in salade, pasta, soep of pannenkoeken
Blad
Jong blad als (veld)sla
Oogst
Bijna heel het jaar door (februari-november)
Smalle weegbree
Bovy
Eetbare delen
Bloem
Jonge bloemknoppen smaken naar champignons, lekker in salade
Blad
Jong blad in kruidenboter of pesto
Oogst
-
Blad: jaarrond,
-
Bloemknoppen: maart-april
Tip!
Bij een brandnetelprik of muggenbeet: kneus een blad en smeer het sap op de pijnlijke plek.
Rode & witte klaver
Bovy
Eetbare delen
Bloem
Als eetbare decoratie, in salade, rode klaver als thee
Blad
Jong blad in salade
Oogst
Tussen juni-oktober
Paarse dovenetel
Bovy
Eetbare delen
Bloem
Eetbare decoratie in salade, yoghurt, op taart, pannenkoek
Blad
Jonge topscheut in salade, aardse smaak
Oogst
Tussen maart- oktober
Tip!
Dit kruidje vind je niet in een dichte gazonmat, maar wel op open, kale plekjes.
Zevenblad
Klechterhoef
Eetbare delen
Bloem, blad, onrijpe vrucht
Soep, pesto, omelet, stoofschotels, salade, kruidenhaksel, kruidenzout
Oogst
Mei / juni - tot september
Look-zonder-look
Klechterhoef
Eetbare delen
blad, bloem, onrijpe vrucht, zaad, wortel
Tot aan de bloei blad te gebruiken in salade, pesto, kruidenhaksel. Bij voorkeur rauw. Wortel tot aan e bloei als specerij. Bloemen als eetbare decoratie. Onrijpe vruchten roerbakken. Zaden verwerken tot mosterd of kiemgroente.
Oogst
Maart-april
Bos-aardbei
Klechterhoef
Eetbare delen
vrucht, blad, bloem, zaad
Blad als thee ingrediënt. Bloemen als eetbare decoratie. Vruchten bij het ontbijt, in gebak, aromatiseren van zout, suiker, azijn en olie.
Oogst
Tussen juni-juli
Geel nagelkruid
Klechterhoef
Eetbare delen
Bloem, wortel
Bloemen als eetbare decoratie. Wortel als vervanging van kruidnagel.
Oogst
Late herfst tot het late voorjaar
Paarden-bloem
Bovy
Eetbare delen
Bloem
Zoete versiering in salade, in confituur, cake of limonade
Blad
Jong blad als sla of in stamppot
Wortel
Na de vorst als koffievervanger
Oogst
-
Bloem: april-augustus
-
Blad: bijna jaarrond,
-
Wortel: november-maart
Duizend-blad
Bovy
Eetbare delen
Bloem
In kruidenzout (pepersmaakje), thee-ingrediënt
Blad
In soep, stamppot, salade, kruidenboter, thee
Oogst
-
Blad: februari-november,
-
Bloem: juni-oktober
Tip!
Bij kleine bloedende wondjes of bloedneus: kneus enkele blaadjes tot het sap eruit komt en druk er de wonde mee af. Duizendblad ontsmet en is bloedstelpend.
Vogel-muur
Bovy
Eetbare delen
Bloem
Sappige scheuten met bloemetjes: in salade, stamppot, omelet, op een boterham met kaas
Oogst
Jaarrond wanneer het niet te droog is
Tip!
Dit kruidje vind je niet in een dichte gazonmat, maar wel op kale plekjes. Vogelmuur komt vaak spontaan tevoorschijn in bloempotten!
Daslook
Klechterhoef
Eetbare delen
Bloem, blad, onrijpe vrucht, wortelknol
Pesto, salade, azijn, olie, boter, dressing, roomkaas, springroll. Bij voorkeur rauw.
Oogst
April tot zomer
Tip!
Daslook verdwijnt in de zomer helemaal onder de grond en komt in april terug boven.
Brand-netel
Klechterhoef
Eetbare delen
Bloem, blad, onrijpe vrucht
Soep, pesto, smoothie, stoofschotels, roerbakschotels, quiche, cake, pizza
Oogst
Maart-april
Slanke sleutel-bloem
Klechterhoef
Eetbare delen
Bloem
Eetbare decoratie
Oogst
Tussen maart en mei
Lieve-vrouwe-bedstro
Klechterhoef
Eetbare delen
bloeiende topscheuten
Als specerij, in gerechten met melk en room, infuseren in witte wijn of appelsap. Gebruik met mate: de aanwezig cumarine belemmert de bloedstolling.
Oogst
Midden april - mei