Eetbare tuin

Te vinden in

Bovy | Eetbaar gazon
.png)
Kelchterhoef | Eetbare plantenbakken
Bostuin
Wist je dat in de meeste gazons heel wat lekkere (on)kruiden groeien? Zeker als ze niet te vaak en niet overal tegelijkertijd gemaaid worden én er geen pesticiden of meststoffen gebruikt worden.
Zulke gazons bieden een heerlijk en gezond kruidenbuffet aan. We bewijzen er niet alleen de biodiversiteit een dienst mee, maar ook ons eigen lichaam. Wat gezond is voor de bijen en vlinders, is dat immers ook voor de mens.
Eetbare tuin
Wist je dat in de meeste gazons heel wat lekkere (on)kruiden groeien? Zeker als ze niet te vaak en niet overal tegelijkertijd gemaaid worden én er geen pesticiden of meststoffen gebruikt worden.
Zulke gazons bieden een heerlijk en gezond kruidenbuffet aan. We bewijzen er niet alleen de biodiversiteit een dienst mee, maar ook ons eigen lichaam. Wat gezond is voor de bijen en vlinders, is dat immers ook voor de mens.
Op deze pagina vind je
Madeliefje

Bovy
Eetbare delen

Bloem
Versiering in salade, pasta, soep of pannenkoeken

Blad
Jong blad als (veld)sla
Oogst
Bijna heel het jaar door (februari-november)

Smalle weegbree

Bovy
Eetbare delen

Bloem
Jonge bloemknoppen smaken naar champignons, lekker in salade

Blad
Jong blad in kruidenboter of pesto
Oogst
-
Blad: jaarrond,
-
Bloemknoppen: maart-april
Tip!
Bij een brandnetelprik of muggenbeet: kneus een blad en smeer het sap op de pijnlijke plek.

Rode & witte klaver

Bovy
Eetbare delen

Bloem
Als eetbare decoratie, in salade, rode klaver als thee

Blad
Jong blad in salade
Oogst
Tussen juni-oktober

Paarse dovenetel

Bovy
Eetbare delen

Bloem
Eetbare decoratie in salade, yoghurt, op taart, pannenkoek

Blad
Jonge topscheut in salade, aardse smaak
Oogst
Tussen maart- oktober
Tip!
Dit kruidje vind je niet in een dichte gazonmat, maar wel op open, kale plekjes.

Zevenblad
.png)
Klechterhoef
Eetbare delen

Bloem, blad, onrijpe vrucht


Soep, pesto, omelet, stoofschotels, salade, kruidenhaksel, kruidenzout
Oogst
Mei / juni - tot september

Look-zonder-look
.png)
Klechterhoef
Eetbare delen

blad, bloem, onrijpe vrucht, zaad, wortel




Tot aan de bloei blad te gebruiken in salade, pesto, kruidenhaksel. Bij voorkeur rauw. Wortel tot aan e bloei als specerij. Bloemen als eetbare decoratie. Onrijpe vruchten roerbakken. Zaden verwerken tot mosterd of kiemgroente.
Oogst
Maart-april

Bos-aardbei
.png)
Klechterhoef
Eetbare delen

vrucht, blad, bloem, zaad



Blad als thee ingrediënt. Bloemen als eetbare decoratie. Vruchten bij het ontbijt, in gebak, aromatiseren van zout, suiker, azijn en olie.
Oogst
Tussen juni-juli

Geel nagelkruid
.png)
Klechterhoef
Eetbare delen

Bloem, wortel

Bloemen als eetbare decoratie. Wortel als vervanging van kruidnagel.
Oogst
Late herfst tot het late voorjaar

Paarden-bloem

Bovy
Eetbare delen

Bloem
Zoete versiering in salade, in confituur, cake of limonade

Blad
Jong blad als sla of in stamppot

Wortel
Na de vorst als koffievervanger
Oogst
-
Bloem: april-augustus
-
Blad: bijna jaarrond,
-
Wortel: november-maart

Duizend-blad

Bovy
Eetbare delen

Bloem
In kruidenzout (pepersmaakje), thee-ingrediënt

Blad
In soep, stamppot, salade, kruidenboter, thee
Oogst
-
Blad: februari-november,
-
Bloem: juni-oktober
Tip!
Bij kleine bloedende wondjes of bloedneus: kneus enkele blaadjes tot het sap eruit komt en druk er de wonde mee af. Duizendblad ontsmet en is bloedstelpend.

Vogel-muur

Bovy
Eetbare delen

Bloem
Sappige scheuten met bloemetjes: in salade, stamppot, omelet, op een boterham met kaas
Oogst
Jaarrond wanneer het niet te droog is
Tip!
Dit kruidje vind je niet in een dichte gazonmat, maar wel op kale plekjes. Vogelmuur komt vaak spontaan tevoorschijn in bloempotten!

Daslook
.png)
Klechterhoef
Eetbare delen

Bloem, blad, onrijpe vrucht, wortelknol



Pesto, salade, azijn, olie, boter, dressing, roomkaas, springroll. Bij voorkeur rauw.
Oogst
April tot zomer
Tip!
Daslook verdwijnt in de zomer helemaal onder de grond en komt in april terug boven.

Brand-netel
.png)
Klechterhoef
Eetbare delen

Bloem, blad, onrijpe vrucht


Soep, pesto, smoothie, stoofschotels, roerbakschotels, quiche, cake, pizza
Oogst
Maart-april

Slanke sleutel-bloem
.png)
Klechterhoef
Eetbare delen

Bloem
Eetbare decoratie
Oogst
Tussen maart en mei

Lieve-vrouwe-bedstro
.png)
Klechterhoef
Eetbare delen

bloeiende topscheuten
Als specerij, in gerechten met melk en room, infuseren in witte wijn of appelsap. Gebruik met mate: de aanwezig cumarine belemmert de bloedstolling.
Oogst
Midden april - mei
