Grote lisdodde
Typha latifolia
Te vinden in
Bovy
Kelchterhoef
Eetbare delen
Wortel
Stengel
Bloem
Zaad
In de Keuken
De jonge wortelstokken zijn in maart en in de herfst eetbaar en zetmeelrijk. Je moet ze schillen, koken en de vezels verwijderen. Kan gebruikt worden als puree, als bindmiddel of drogen en vermalen als bakmeel.
Het crèmekleurige knapperige hart van de jonge stengel kan gebruikt worden in een roerbakschotel, omelet, gegrild op de BBQ of in soepen. Haal eventuele vezelige delen eerst weg. Je kan dit ook rauw eten, het heeft een zoete komkommerachtige smaak.
Einde voorjaar kunnen zowel de mannelijke als vrouwelijke bloeiaren met nog gesloten bloemknoppen als een maïskolf rauw afgeknabbeld worden of gestoofd worden nadat het buitenste laagje afschraapt wordt. Ook de minuscule zaadjes die vastzitten aan het pluis zijn eetbaar.
De lisdodde zuivert, net als riet, water maar slaat tevens vervuiling op. Belangrijk is dus alleen lisdodde te verzamelen in onvervuild water.
Grote lisdodde
Typha latifolia
De lisdodde is een echte waterplant, tot 2 meter hoog en kan herkend kan worden aan zijn karakteristiek bruine ‘sigaar’. Hij bloeit in juni en juli met de mannelijke strokleurige aar juist boven de vrouwelijke bruine aar die veel pluis bevat. Deze pluisjes werden vroeger gebruikt om kussens en reddingsvesten mee op te vullen en als verbandmateriaal. De hele sigaar werd als fakkel gebruikt nadat hij in olie werd gedompeld. Het pluis kan ook gebruikt worden als tondel om vuur aan te maken.