top of page

Grote lisdodde

Typha latifolia

lisdodde vegetatie.JPG

Te vinden in

WILDPLUKPAD_BEELD_GROEN_edited.png

Bovy

WILDPLUKPAD_BEELD_BRUIN (Kelchterhoef).png

Kelchterhoef

Eetbare delen

Blad

Wortel

Stengel.png

Stengel

Bloem

Bloem

Zaad

Zaad

In de Keuken

De jonge wortelstokken zijn in maart en in de herfst eetbaar en zetmeelrijk.  Je moet ze schillen, koken en de vezels verwijderen. Kan gebruikt worden als puree, als bindmiddel of drogen en vermalen als bakmeel.


Het crèmekleurige knapperige hart van de jonge stengel kan gebruikt worden in een roerbakschotel, omelet, gegrild op de BBQ of in soepen. Haal eventuele vezelige delen eerst weg. Je kan dit ook rauw eten, het heeft een zoete komkommerachtige smaak.


Einde voorjaar kunnen zowel de mannelijke als vrouwelijke bloeiaren met nog gesloten bloemknoppen als een maïskolf rauw afgeknabbeld worden of gestoofd worden nadat het buitenste laagje afschraapt wordt. Ook de minuscule zaadjes die vastzitten aan het pluis zijn eetbaar.


De lisdodde zuivert, net als riet, water maar slaat tevens vervuiling op. Belangrijk is dus alleen lisdodde te verzamelen in onvervuild water.

Grote lisdodde 

Typha latifolia

De lisdodde is een echte waterplant, tot 2 meter hoog en kan herkend kan worden aan zijn karakteristiek bruine ‘sigaar’. Hij bloeit in juni en juli met de mannelijke strokleurige aar juist boven de vrouwelijke bruine aar die veel pluis bevat. Deze pluisjes werden vroeger gebruikt om kussens en reddingsvesten mee op te vullen en als verbandmateriaal. De hele sigaar werd als fakkel gebruikt nadat hij in olie werd gedompeld. Het pluis kan ook gebruikt worden als tondel om vuur aan te maken.

bottom of page