top of page

Grove den 

Pinus sylvestris

800px-Pinus_sylvestris_Glenmuick.jpg

Te vinden in

WILDPLUKPAD_BEELD_BRUIN (Kelchterhoef).png

Kelchterhoef

Eetbare delen

Blad

Naalden

Vrucht

Dennenappels

Zaad

Zaad

Stuifmeel.png

Stuifmeel

Opgelet: Vermijd inwendig gebruik bij astma en kinkhoest. Niet medicinaal gebruiken bij zwangerschap. Grove den kan mogelijk bloeddrukverhogend werken.

Grove den

Pinus sylvestris

De grove den wordt van oudsher beschouwd als brenger van licht en leven in de donkerste dagen van het jaar. Dit is ook de tijd waarin de luchtwegen het zwaar te verduren hebben.

In de Keuken

De naalden kunnen gebruikt worden als specerij in vlees- of visschotels of in een kruidenthee. Van onrijpe groene denappels kan je en heerlijke likeur maken.

Als medicijn

De den heeft een heilzame werking op de luchtwegen. Ze zuivert de lucht, lost slijm op en gaat ontstekingen tegen. De geuren van deze boom stimuleren de bijnieren die je dan weer een geluksgevoel bezorgen. Daarom kan een wandeling in een dennenbos zo weldadig zijn.

Vang de geur en de kracht van de den in een fles door van de naalden een siroop te maken. Neem de siroop als je last hebt van je keel, bij een verkoudheid of als je je grieperig voelt. Maar ook lekker in een glas water voor een lekkere dennenlimonade!

Gekende effecten

  • werking op luchtwegen

  • zuivert de lucht

  • lost slijm op

  • tegen ontstekingen

  • geluksgevoel

bottom of page