top of page

Tilia spec

Linde

Linde.jpg

Te vinden in

WILDPLUKPAD_BEELD_GROEN_edited.png

Bovy

Eetbare delen

Blad

Bloesem

Bloem

Bloem

Vrucht

Vrucht

Zowel de zomerlinde, winterlinde als Hollandse linde kan gebruikt worden.

In de Keuken

De lindeboom wordt ook saladeboom genoemd. Het jonge, malse blad is zacht van smaak en heerlijk in een salade. Ook de nog groene zachte bloemknoppen kan je in een salade verwerken. Gedroogde en vermalen bladeren zijn geschikt als toevoeging aan een granenmeel.


De bloesems worden vooral gebruikt voor thee, maar je kan er ook een siroop of likeur van maken.

In augustus en september kan je de rijpe zaden schillen en rauw eten of verwerken tot koffiesurrogaat.

Linde

Tilia spec

De linde staat symbool voor vriendschap, tederheid, liefde, bescherming en verbondenheid van een gemeenschap. Het blad en de bloesem zijn belangrijke voedselbronnen voor heel wat insecten. Onder een bloeiende lindeboom is het heerlijk vertoeven, met de hemelse geur van de bloesems en het gezoem van de bijen die er hun nectar halen.

Als medicijn

Linde kan ingezet worden bij angst, droge hoest, verkoudheid, griep, koorts, slaapproblemen, hoge bloeddruk, vochtophoping en moeilijk zweten.

Gekende effecten

  • vochtafdrijvend

  • koortswerend

  • zweetdrijvend

  • kalmerend

  • krampwerend

bottom of page