top of page

Riet 

Phragmites australis

riet pluim.jpg

Te vinden in

WILDPLUKPAD_BEELD_GROEN_edited.png

Bovy

WILDPLUKPAD_BEELD_BRUIN (Kelchterhoef).png

Kelchterhoef

Eetbare delen

Blad

Wortel

Stengel.png

Stengel

In de Keuken

De wortels zijn zetmeelrijk. Jonge nog groeiende wortels kunnen worden gekookt en gegeten zoals aardappelen. Van de vingerdikke jonge witte wortels kan je in de herfst meel maken. Snijd de wortels in stukjes, droog ze, vermaal ze en haal de vezels eruit. Je kan dit meel gebruiken als bakmeel. Gedroogde stukjes wortels kan je ook roosteren en als koffiesurrogaat gebruiken.


De jonge scheuten in het voorjaar hebben een sappig zacht hart dat je rauw kan eten of stoven.

Riet 

Phragmites australis

Riet is een oeverplant en kan wel tot 3 meter hoog worden. De plant wordt nog steeds gebruikt om daken mee te bedekken. Je kan riet ook gebruiken om je tuin mee te mulchen. Heel veel water- en moerasvogels gebruiken rietvelden als voedsel-, nest- en rustgebied.
Riet behoort, net als bamboe, tot de familie van de grassen en wordt ook op een gelijkaardige wijze gebruikt in de keuken.

bottom of page