Ruwe berk
Betula pendula
Te vinden in
Bovy
Eetbare delen
Blad
Sap
In de keuken
Heb je wel eens een fris jong berkenblaadje geproefd? Zeker eens proberen!
Wanneer de blaadjes van de berk beginnen te ontluiken zijn ze heel zacht, voelen wat kleverig aan (lekker zoet) en hebben een bijna doorzichtige groene kleur. Zolang ze lekker zacht zijn kan je ze toevoegen aan een salade. Of je kan er thee van zetten. Thee van enkel berkenblaadjes is neutraal van smaak.
Een lekkere combinatie is berkenblaadjes, kamille en citroenverbena. Thee van berkenblaadjes bevordert de afvoer van afvalstoffen en kan je gebruiken als reinigingskuur in de lente.
In het voorjaar kan je berkensap tappen!
Ruwe berk
Betula pendula
Berken zijn makkelijke en multifunctionele bomen. Ze kunnen goed tegen de kou en vestigen zich als eerste op kale open grond. Berkenschors kan gebruikt worden voor dakbedekking en kano’s, maar er kunnen ook hoeden, jassen, beenbekleding, schoenen, tassen, doosjes en mandjes van berkenbast gemaakt worden. Repen van de dunne schors zijn goed te gebruiken als tondel, ook bij vochtig weer. De takken van de berk kunnen worden gebruikt om bezems van te maken. In Rusland en Scandinavië worden de takken gebruikt om de huid te slaan na sauna gebruik.
Als medicijn
Het blad wordt ingezet bij aanhoudende ontstekingen, nierstenen, reumatische
aandoeningen en huidklachten.
Het drinken van berkensap in het voorjaar reinigt je lichaam en verwijdert afvalstoffen. Een voetbad met berkenschors kan helpen bij zweetvoeten.
Gekende effecten
-
reinigend
-
ontstekings-remmend