Zomereik
Quercus Robur

Te vinden in

Bovy
.png)
Kelchterhoef
Eetbare delen

Vrucht
Opgelet: eet geen rauwe eikels! Deze zijn giftig voor de mens.
In de keuken
Op het internet vind je veel recepten met eikels, van brood tot hamburgers, maar de eiken die in onze streken groeien bevatten heel veel looistoffen en zijn eigenlijk niet geschikt als voedingsmiddel. Er bestaan eikensoorten die zoete eikels produceren en die wel geschikt zijn als voeding, bijvoorbeeld de steeneik die je in mediterrane gebieden aantreft.
Wil je het toch eens proberen met onze eikels? Maak eens eikeltjeskoffie, maar meng dit dan met paardenbloemwortel en de wortel van cichorei. Geniet, maar drink met mate! Te veel hiervan drinken kan leiden tot verstopping.
Als medicijn
In de volksgeneeskunde werd de eik vooral ingezet voor de behandeling van diarree. Voor de schors werd gebruikt, in mindere mate de bladeren of de eikels. Omdat het looistoffengehalte zo hoog is, wordt de eik vooral uitwendig gebruikt.
Eikenschors wordt nog gebruikt in een mengsel met andere kruiden voor de behandeling van o.a. aften, tandvleesontsteking, zweetvoeten, aambeien, huidontstekingen, winterhanden en -voeten.



