top of page

Zomereik

Quercus Robur

zomereik_kvdm.JPG

Te vinden in

WILDPLUKPAD_BEELD_GROEN_edited.png

Bovy

Eetbare delen

Vrucht

Vrucht

Opgelet: eet geen rauwe eikels! Deze zijn giftig voor de mens.

In de keuken

Op het internet vind je veel recepten met eikels, van brood tot hamburgers, maar de eiken die in onze streken groeien bevatten heel veel looistoffen en zijn eigenlijk niet geschikt als voedingsmiddel. Er bestaan eikensoorten die zoete eikels produceren en die wel geschikt zijn als voeding, bijvoorbeeld de steeneik die je in mediterrane gebieden aantreft.


Wil je het toch eens proberen met onze eikels? Maak eens eikeltjeskoffie, maar meng dit dan met paardenbloemwortel en de wortel van cichorei. Geniet, maar drink met mate! Te veel hiervan drinken kan leiden tot verstopping. 

Als medicijn

In de volksgeneeskunde werd de eik vooral ingezet voor de behandeling van diarree. Voor de schors werd gebruikt, in mindere mate de bladeren of de eikels. Omdat het looistoffengehalte zo hoog is, wordt de eik vooral uitwendig gebruikt.


Eikenschors wordt nog gebruikt in een mengsel met andere kruiden voor de behandeling van o.a. aften, tandvleesontsteking, zweetvoeten, aambeien, huidontstekingen, winterhanden en -voeten.

Zomereik

Quercus Robur

De eik is een heilige boom in alle culturen van Europa, de koning van het bos! De eik was vroeger een orakelboom, er werden erediensten onder gehouden, recht gesproken, vergaderingen onder gehouden, er werd onder gefeest en getrouwd.

bottom of page